Mire számíthat Crohn infúzióitól

Mire számíthat Crohn infúzióitól

Ha egy személynek Crohn -kórja van, az orvos azt javasolhatja, hogy gyógyszert szedjen infúzióként, hogy megteremtse és fenntartsa a remissziót. Ezek az infúziók általában biológiai gyógyszerrel lesznek.

Az emberek intravénásan fogadhatnak biológiát. Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a fáklyák és a súlyos tünetek kockázatát, de mellékhatásokat is okozhatnak.

Ebben a cikkben többet megtudhat a Crohn infúzióinak típusairól és arról, hogy mire számíthat az ilyen típusú kezelés.

A Crohn infúzióinak típusai

A biológiai gyógyszerek olyan gyógyszerek, amelyek természetesen előfordulnak. Ezek antitestek vagy immunvegyületek, amelyek a test fehérjéit célozzák meg, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladáshoz.

Ezek a gyógyszerek elősegíthetik a Crohn -kór kezelését, mivel a test egyes részeit célozzák meg. A Crohn -kór más általános gyógyszerei, például a kortikoszteroidok, az egész testet érintik.

Az orvosok ezeket a gyógyszereket az általuk megcélzott specifikus fehérjék alapján kategorizálják. Nem minden biológia érhető el infúzióval.

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát ezekre a gyógyszertípusokra.

tumor-tumor-nekrózis faktor ágensek

tumor-nekrózis faktor (anti-TNF) ágensek blokkolják a TNF-alfa nevű fehérjét. Segíthetnek a Crohn -betegség tüneteinek csökkentésében és a bélgyulladás gyógyításában.

Ezeknek a gyógyszereknek a példái a következők:

 • adalimumab (humira)
 • Adalimumab-Atto (Amjevita)
 • Adalimumab-adbm (Cyltezo)
 • certolizumab pegol (cimzia)
 • golimumab (simponi)
 • infliximab (Remicade)
 • infliximab-abda (renflexis)
 • infliximab-dyyB (infektra)
 • infliximab-qbtx (ixfi)

Az orvos megfelelő gyógyszert választ az egyén igényeinek megfelelően. Például, ha egy személynek fistulája van, az orvos javasolhatja az infliximabot.

Integrin receptor antagonisták

Ezek a gyógyszertípusok csökkentik a gyulladásos vegyületeket az erekből származó szövetekbe. A Crohn -kórhoz rendelkezésre álló gyógyszerek

infúziói közé tartozik a natalizumab (Tysabri) és a Vedolizumab (Entyvio).

Anti-Interleukin-12 és Interleukin-23 terápia

Az orvos felírhatja az ustekinumab (stelara) gyógyszert, amely egyszeri infúzió. Ezután az első infúzió után 8 hetente injekciókat adhat magának.

A gyógyszer úgy működik, hogy blokkolja a gyulladáshoz hozzájáruló fehérjéket.

Hogyan lehet elkészíteni

Az orvos utasítja az embert, hogyan lehet felkészülni a Crohn infúziójára. A

infúziók általában járóbeteg -kezelési központban vagy kórházban zajlanak, de néhány ember otthon fogadhatja őket. Az orvos meglátogathatja az infúziót.

Mivel az allergiás reakció kockázata lehet, a legjobb lehet, ha az első néhány infúzió kórházi vagy járóbeteg -központban van.

Az orvos receptet küld az infúziós központba, amely az infúzió típusának, adagjának és hosszának részleteivel rendelkezik.

Íme néhány tipp, amelyek segítenek az embernek a kezelésre való felkészülés elősegítésére:

 • Gondoskodjon arról, hogy az orvos tudja, mely más gyógyszerek használata, beleértve a tőzsdén kívüli díjakat is (OTC ) kezelések és kiegészítők.
 • Tudja meg, hogy szükség van -e étkezési óvintézkedésekre a kezelés előtt.
 • Sorolja fel az összes aggodalmat, és beszéljen előre róluk az orvossal.
 • Viseljen kényelmes ruhát.
 • Engedjen időt arra, hogy otthon pihenjen az infúzió után, csak arra az esetre, ha szükséges.
 • Vegyen be egy könyvet vagy magazint, hogy átadja az időt a kezelés során.

infúziók a COVID-19 során

A COVID-19 pandémiánál, egy személy a következőket is kérheti orvoshoz:

  < Li> Lehet -e valaki velem a kinevezésre?
 • Mi az ellenőrzés az eljárásban?
 • Milyen típusú védelmet használnak az orvosok a vírus terjedésének megakadályozására?
 • Mit tegyek, ha vannak olyan tünetek, parazitol ellenjavallatok https://harmoniqhealth.com/hu/ amelyek a COVID-19 oka lehet?
 • Ha otthon elszigeteltem, hogyan rendezem a találkozóimat?
 • Vajon részt vehetek -e, ha a vírussal közel voltam, de magamnak nincs tünete?
 • Vizsgálnom kell -e a kórházba való részvétel előtt?

Mire számíthat

A kezelés megkezdése előtt az embernek beszélnie kell orvosával arról, hogy mire számíthat.

A kezelés hatékonyságának érdekében a személynek valószínűleg rendszeres kezelésére van szüksége a gyógyszerrel. Követniük kell az orvos által felvázolt ütemtervet.

Ha a személy bármilyen okból elmulaszt egy találkozót, vegye fel a kapcsolatot orvosukkal, hogy megvitassák velük a lehetőségeket.

A kezelés során

Bár az eljárás kissé eltérhet, az emberek általában a következőkre számíthatnak, ha Crohn infúziója van:

 1. Először is, a a a a a a a: a A nővér intravénás (IV) vonalat indít. Ez magában foglalja egy kicsi, vékony katéter beillesztését egy vénába, általában a karba.
 2. Ezután a nővér összekapcsolja a gyógyszert az IV -vel. A gyógyszer általában egy IV -es zsákban vagy palackban van egy csővel, hogy csatlakozzon az IV -hez az ember karjában.
 3. Ha ez készen áll, az infúzió megkezdődik. Mivel az allergiás reakció kockázata van, a nővér kissé alacsonyabb koncentrációban kezdheti meg az infúziót, és idővel növelheti azt. Az embernek figyelmeztetnie kell az ápolót az allergiás reakció esetleges tüneteiről, például a légzés nehézségéről, a kiütésről, a hányingerről vagy a fejfájásról.
 4. Ha az infúzió befejeződik, az orvos azt javasolhatja, hogy az embernek valaki más vezesse őket, és figyelje őket arra, ha allergiás reakció vagy bármilyen mellékhatás jelentkezik.

Az infúzió után

Az ember általában nem tapasztal azonnali pozitív hatást a Crohn infúziója után. Valójában néhány hétbe telhet, amíg a tünetek javulnak.

Az infúzió időtartama, és hogy az embernek milyen gyakran kell megkapnia őket, a különböző gyógyszerek között változik.

Például a vedolizumab infúziója körülbelül 30 percet vesz igénybe a szállításhoz. Az első adag után a személynek 2 hét után, majd 6 héttel később, majd ezt követő 8 hetente, újabb egyet kell kapnia.

Az ustekinumab-nal azonban egy személy egyszeri infúziót kap egy kórházi vagy infúziós központban, majd 8 hetente otthon injekciókat követ.

Költség

A biológiai kezelés költsége magas lehet.

Az egyik 2017 -es jelentés szerzői az első évben a Vedolizumab kezelésének teljes költségét 41 320 dollárra tették, a következő években pedig 36 197 dollárba került.

Az infliximab esetében az első év költsége 38 782 dollár volt, és a következő években 49 897 dollár volt. Ezeket a költségeket kórházi környezetben kezelik.

A biztosítótársaságok és a Medicare fedezheti a Remicade és más biológiai költségeket a Crohn -kór számára. A személynek ellenőriznie kell a biztosítási tervét, mielőtt a kezelésről dönt.

mellékhatások és interakciók

Crohn infúziói számos mellékhatást okozhatnak. Ezek közül sok az adott gyógyszerre vonatkozik, amelyet a személy kapott.

Ha bármilyen gyógyszert kapnak intravénásan, akkor allergiás vagy helyi reakciók lehetnek az IV helyszínen.

A Crohn infúzióival kapcsolatos másik általános kockázat a fertőzések iránti fokozott érzékenység, beleértve a tuberkulózist és a hepatitis B vírust.

Ezért az embereknek mindig gondoskodniuk kell arról, hogy naprakészek legyenek immunizálásukkal, mielőtt infúziót kapnak.

A Crohn infúzióival és biológiájával kapcsolatos egyéb kockázatok a következők:

 • A májfunkció változásai
 • Artritisz vagy ízületi fájdalom
 • A rák kissé nagyobb kockázata, beleértve a limfómát, a szilárd malignitást és a bőrrákot
 • Lupus-szerű reakció, amely magában foglalja az izomfájdalmakat, az ízületi fájdalmakat, a kiütést és a lázot

Az embereknek mindig meg kell vitatniuk bizonyos gyógyszertípusok kockázatait az orvossal. Például, ha a Tysabri infúzió megkapja, növeli a progresszív multifokális leukoencephalopathiának nevezett állapot kockázatát.

Ez az állapot olyan embereknél fordul elő, akiknek John Cunningham vírusuk van, amely általában nem okoz tüneteket. Ennek eredményeként az orvosok a Tysabri infúziók megkezdése előtt tesztelik az embereket a vírusra.

Interakciók is lehetnek más gyógyszerekkel. Az embereknek gondoskodniuk kell arról, hogy orvosuk ismeri az összes gyógyszert, kiegészítőt és tőzsdén kívüli gyógyszert, amelyet új kezelés megkezdése előtt szednek.

További kezelési lehetőségek

Az orvos javasolhatja a Crohn infúzióit más terápiák mellett a kezelés hatékonyságának növelése érdekében.

Például egy személy vehet egy immunmodulátort, amely megváltoztatja a test immunrendszerét, valamint a biológiai infúziókat. Ezt kombinált terápia néven ismerték.

Ugyanakkor nagyobb a mellékhatások kockázata mindkét gyógyszer használatakor. Ezen kockázatok némelyike komoly lehet. Például, ha valaki anti-TNF gyógyszereket és immunszuppresszánsokat, például azatioprint (imurán) használ, akkor nagyobb a kockázata a limfóma kialakulásának.

Néhány egyéb lehetőség, amelyet az orvos javasolhat vagy írhat, a következőket tartalmazza:

 • aminosalicilátok, például a balsalazid (Giazo, Colazal), a gyulladás kezelésére
 • kortikoszteroidok. , a gyulladás csökkentése érdekében
 • Folyékony étrend, ha az orvos a bél pihenését javasolja
 • műtét, bizonyos esetekben
 • Az étrend beállítása

Mely ételeket tudnak enni az emberek egy Crohn-betegség során? Tudjon meg többet itt.

Outlook

A Crohn infúziók olyan célzott kezelések, amelyek elősegíthetik a Crohn -kór végleges remisszióját.

Az embereknek figyelembe kell venniük a gyógyszer használatakor a lehetséges előnyöket és kockázatokat.

Az orvos beszélhet olyan személlyel, aki az infúziókat fontolóra veszi az egyéni kórtörténetük alapján. Ez segíthet nekik a leginkább tájékozott döntés meghozatalában a Crohn -kór kezelése során.

Olvassa el a cikket spanyolul.

 • Crohn’s/IBD

Contents